Chleb z kaszy gryczanej (Bezglutenowy) – przepis Składniki: 200g kaszy gryczanej niepalonej (jasnej), 50g mąki ziemniaczanej, 240 ml letniej wody, 7 g drożdży instant (w proszku), 2 łyżki syropu z agawy lub zwykłego cukru, 1 łyżka zmielonej czarnuszki, 2 łyżki słonecznika (jedna do ciasta, a druga ozdoby), płaska łyżka soli Przygotowanie: 1. Konfitura z mirabelek – słodka i bardzo szlachetna w smaku Pasta z makreli – pyszna i sycąca Hummus – klasyk w ostrej odsłonie Pasta z ciecierzycy – lekka pasta dla zabieganych (Odwiedzono 6 593 razy, 1 wizyt dzisiaj) Całość mieszamy łyżką, konsystencja masy powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. 4. Ciasto przekładamy do sylikonowej foremki (10×24 cm), posypujemy 1 łyżką słonecznika, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 5. Chleb gryczany pieczemy w 180ºC (grzałka góra-dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej na drożdżach, to świetna alternatywa dla osób, które szukają pieczywa z innej mąki niż pszenna. Chleb z kaszy gryczanej – Rady: Zamiast mielić kaszę gryczaną możesz użyć gotowej mąki gryczanej, ale wtedy przesiej ją przed dodaniem do ciasta. Nie dominuje w nim aromat kaszy, co jest dla wielu z Was istotne. A z czym zjeść chleb z kaszy gryczanej? I dlatego często w weekend serwuje domowe bagietki, eksperymentuję też z chlebem na zakwasie. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą: letnią wodę, słodziwo i drożdże – odstawiamy na 15 minut. Następnie do naczynia z rozpuszczonymi drożdżami dodajemy pozostałe składniki: zmieloną kaszę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, sól, czarnuszkę i 1 łyżkę ziaren słonecznika. Jeśli unikasz białego cukru, a nie masz pod ręką syropu z agawy, to śmiało możesz dodać miód lub syrop klonowy. Chleb z kaszy gryczanej jest moim najnowszym śniadaniowym odkryciem.