Więcej jabłkowych inspiracji mojego autorstwa znajdziecie tutaj 🙂 Szarlotka bez cukru – prosta, owsiana Składniki na foremkę 25 x 35 cm 325 g zmielonych na mąkę pełnoziarnistych płatków owsianych (używam Bio z Lidla) 3 jajka 50 g masła 6 łyżek ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła orzechowego 100% świeże jabłka, ok. 1,5 kg opcjonalnie: cynamon Jak zrobić szarlotkę bez cukru Szarlotka z płatkami owsianymi była strzałem w dziesiątkę, bo te smaki łączą się ze sobą doskonale 🙂 W przepisie nie ma błędu – zawsze wykorzystuję same jabłka i nie dosładzam ich, bo lubię ich naturalny smak, więc zawsze piekę szarlotkę bez cukru. Najprostsze rozwiązania podobno są najlepsze, więc chyba nie mogło być łatwiej – jabłka między warstwami cienkiego ciasta, czyli owsiana szarlotka bez cukru 🙂 Moje podejścia do mąki owsianej zawsze wyglądały tak samo i żadna z tych sklepowych mi nie smakowała. Ja uwielbiam jabłecznik bez cukru i z dużą ilością jabłek, więc wybieram połączenie cienkiego ciasta i mnóstwa owoców 🙂 Szarlotka bez cukru – prosta, owsiana, z dużą ilością jabłek Szarlotka to dla mnie jeden z obowiązkowych elementów jesieni. Tym razem zrobiłam szarlotkę bez cukru z płatków owsianych bez mąki sklepowej. Niestety nie zważyłam jabłek przed upieczeniem ciasta, więc nie podaję ich dokładnej wagi. Polecam dodanie do jabłecznika cynamonu (ja zapomniałam to zrobić i posypałam dopiero wierzch ciasta, ale to nie to samo ;)).