Pieczona cieciorka z wołowiną

Agnieszka
Obiad
07.03.2018 9:15
Pieczona cieciorka z wołowiną

Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane ząbki czosnku 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 szalotka drobno posiekana Szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 łyżki soli Łatwy Liczba porcji: dla 4 osób Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 2 puszki cieciorki 1 i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. Krok 2 W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną wodą, rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wsyp posiekaną dymkę i smaż około 3 minut. Podkręć ogień i smaż mieszając i rozbijając grudki mięsa szpatułką na małe kawałki przez około 5 minut, aż mielone zbrązowieje i zacznie się delikatnie przysmażać. Proponujemy Wam dzisiaj przepis na pieczoną cieciorkę ze smażoną wołowiną, wymyślony przez naszego ulubionego Marka Bittmana, autora kulinarnych książek z USA. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Cieciorkę odcedź (zachowaj szklankę płynu na później), przepłucz i osusz (staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę). Jeśli nie próbowaliście wcześniej pieczonej cieciorki gwarantujemy, że zakochacie się w niej od pierwszego spróbowania: jest lekko chrupiąca z wierzchu, a środek ma kremowy. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi warzywami. Idealnie nadaje się na przekąskę imprezową, jako zdrowy snak do oglądania filmów zamiast popcornu, albo jako doskonały składnik pożywnych dań. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj posiekaną czerwoną cebulę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/pieczona-cieciorka-z-wolowina/