Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230 g 5 jajek 1 mała cebula – ok. 60 g 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g 3 czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty Pasta z makreli wędzonej i jajek – Wykonanie: Pasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Jak ugotować jajka na twardo?), obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makrelę obrać dokładnie z ości i skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem.