Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą

Dorota
Dania mączne
20.09.2018 21:43
Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą

Składniki na spód: 1/2 szkl mąki gryczanej 1/2 szkl mąki ryżowej 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek lodowatej wody 90 gr zimnego masła Składniki na wypełnienie: 1 mały por 1 mała cukinia 100 gr sera feta 8 pomidorków koktajlowych 3 jaja ½ szkl śmietanki 30% Czosnek w płatkach, sól, pieprz, bazylia świeża Przygotowanie: Rozłożyć na stole papier do pieczenia, na to położyć ciasto i rozwałkować je na papierze formując okrąg. Następnie połączyć je ze sobą w kulę, krótko wyrobić i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Pokroić w piórka pora i cukinię i zblanszować – wrzucić je do wrzącej wody na 3 minuty, a następnie przepłukać lodowatą wodą. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozgnieść wszystko palcami na kruszonkę Dodawać po łyżce wody, krótko wyrabiając do połączenia składników. Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą jest zrobiona na spodzie z naprawdę fajnej mieszanki. Nie stronię od glutenu, uważam go za potrzebny składnik w diecie – o ile nie ma się żadnych nietolerancji. Poukładać je na podpieczonym spodzie tarty w dowolny sposób. Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozgniatać nadgarstkiem, aż grudki nie będą widoczne. I – serio,serio – ten spód jest lepszy niż ten z mąki pszennej! Staram się jednak unikać białej mąki pszennej, stąd w mojej diecie pojawia się dużo różnych mąk. Pokroić fetę w kostkę i również rozłożyć na spodzie. Wyjąć ciasto z lodówki na 15-20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://flymetothespoon.com/pl/bezglutenowa-tarta-z-cukinia-i-feta/