Soczyste mielone z ajwarem Drukuj przepis Składniki ► dowolne mięso mielone [500 g/ 3 szklanki] ► jajko [1 sztuka] ► ajwar pikantny [60 g / 3 łyżki] ► bułka tarta [25 g / 3 łyżki] – można podmienić na mąkę kokosową Dodatkowo ► sól [ok. 1/2 łyżeczki, do smaku] Smażyć na średnim ogniu i lekko natłuszczonej patelni przez ok. 5 minut z każdej strony lub piec przez ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z uwagi na to, że masa jest bardziej wilgotna niż tradycyjne mielone, polecam przeciąć jedną sztukę pod koniec pieczenia i sprawdzić, czy środek jest całkowicie usmażony/upieczony. Kiedyś postanowiłam dodać go do mięsa mielonego i wyszły z tego kotlety, które zostały u nas na stałe :) Mam wrażenie, że ten wspaniały sos może zmienić każde proste danie w coś nowego, interesującego i niesamowicie pysznego.