składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności 1 litr: 2 liście chrzanu, gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Polecam inne przetwory z cukinią: Keczup z cukinii Dżem z cukinii Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Sałatkę z cukinii z kurkumą Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki moga nieco ciec więc najlepiej postawić je na jakimś ręczniku lub podstawce. Wszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa.