Cukiniowe gofry

Monika
Przekąski
19.09.2018 23:24
Cukiniowe gofry

Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Ja piekłam takie gofry niepełne i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/09/cukiniowe-gofry.html