Racuszki z ryżu na słodko

Ewelina
Śniadania
30.05.2014 9:07
Racuszki z ryżu na słodko

Przepis

200 gramów ugotowanego ryżu (optymalnie biały, najlepiej się skleja)

3 jaja

0,5 - 3/4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru waniliowego

2 kopiaste łyżki cukru

0,5 kubeczka małego jogurtu naturalnego

cukier puder + ulubione dodatki

Ryż mieszamy łyżką z jajami, cukrami, jogurtem, następnie dodajemy mąkę, wszystko ponownie mieszamy, dopóki mąka nie rozprowadzi nam się równomiernie po masie.

Na rozgrzany olej lub masło klarowane kładziemy niewielkie porcja ciasta (z 1 łyżki), smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.