Domowy ocet jabłkowy ze skórek Domowy ocet jabłkowy z obierek i resztek owoców Do przygotowania(owocowego) można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. W kuchni w ogóle warto sięgać po jabłka starych odmian, pochodzące ze starych sadów lub rosnące po prostu dziko, gdyż świetnie sprawdzają się w wypiekach i przetworach. Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania. Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, pochodzące od znajomego sadownika lub kupione na targu. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (ok. 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Jeśli owoce są z plamkami i różnych rozmiarów to znak, że drzewa nie były pryskane. Po kilku dniach powinna pojawić się piania – to znak, że rozpoczęła się prawdziwa fermentacja alkoholowa. Warto codziennie przemieszać ocet w czasie fermentacji, aby zapobiec powstaniu pleśni.