Łatwe Liczba porcji: 2 To podobno był widok godny najlepszego przestawienia teatralnego: do stolika podchodził sam szef kuchni, kładł przed gośćmi półmisek pełny złocistego tagliatele i z półprzymkniętymi powiekami, zamaszyście machając złotym widelcem jak dyrygent przed orkiestrą, z groźnie wysuniętymi ku przodowi wąsami, falującymi w górę i w dół, zamyślony, ze ściągniętymi brwiami mieszał gorący makron z masłem i parmezanem, a następnie wyrzucał w górę ramiona, żeby przełożyć lśniące od złotego sosu wstążki na talerze biesiadników. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, posiekaj w plastry pieczarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, posól i smaż na dość mocnym ogniu, aż grzyby się zrumienią. Przepis pochodzi z bloga Pinchofyum.com Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (pióra) 1/2 główki kalafiora 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 3 łyżki masła Kulka mozzarelli Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż patelnię z powrotem na palnik, wyłóż na nią łyżkę masła i posiekane w plastry dwa ząbki czosnku. Krok 5 Do misy malaksera włóż ugotowane różyczki kalafiora, wlej mleko z czosnkiem, wsyp pół szklanki parmezanu i zmiksuj na gładki krem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Smaż przez 2 minuty, następnie wlej na patelnię pół szklanki mleka, doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Tak zapamiętał to świadek całego przestawienia, którego głównym aktorem był Alfredo Di Lelio, nie żyjący już od pół wieku restaurator, ojciec chrzestny niezwykle popularnego w Stanach dania czyli pasty Alfredo. I takie jest też nasze danie, w której śmietanę wymieszaną z serem zastapił kalafiorow krem. We Włoszech jest to po prostu znana od zawsze pasta al burro, czyli makaron z masłem. Krok 2 W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Wyłóż na wierzch parawany na kawałki ser mozarella. Danie jest super łatwe do przygotowania i można je zrobić w 20-25 minut.