Idealne ciasto na domową pittę

Agnieszka

Dania mączne

11.03.2018 10:34

Idealne ciasto na domową pittę

Liczba porcji: 8 chlebków Składniki: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Wyrośnięte ciasto uderz delikatnie pięścią, żeby wypuścić z niego powietrze, przełóż na podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Odstaw co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej gładkie. Wypróbuj pittę z tym przepisem na domowy kebab z kurczaka Czas: 2,15 godziny (w tym 2 godziny na wyratanje ciasta) Uformuj kulę z ciasta, posmaruj oliwą i przełóż z powrotem do misy, a następnie przykryj szczelnie folią spożywczą. Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Bardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/idealne-ciasto-na-domowa-pite/