Najlepsza zupa pomidorowa - królowa zup

Joanna

Zupy

13.09.2018 13:50

Najlepsza zupa pomidorowa - królowa zup

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY prosty i pyszny przepis SKŁADNIKI na około 9 słoiczków półlitrowych: 5 kg pomidorów – najlepsze lima / aktualnie po niecałe 2 zł za 1 kg / 5 papryk czerwonych 1 papryczka chili 10 ząbków czosnku 1 pęczek zielonej pietruszki 1 pęczek świeżego tymianku lub około 3 łyżki suszonego 5 cebul 1 szklanka oleju 10 liści laurowych sól, pieprz Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego na idealną zupę pomidorową lub do spagetti: Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię na 1 łyżkę oleju. IDEALNA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: domowy przecier pomidorowy /przepis poniżej/ tradycyjne warzywa: 2 marchewki, por, cebula, mały seler, 2 pietruszki /korzeń/ pół garści ziół prowansalskich łyżeczka lubczyku w proszku / bardzo lubię korzeń z lubczyka w proszku/ sól i pieprz do smaku woda około 3 l opcjonalnie jogurt naturalny lub śmietana ryż lub kluseczki / według preferencji / Przygotowanie – jak każdej zupy. Dokładamy do garnka pozostałe składniki: papryki pokrojone w kawałki, pęczek pietruszki, tymianek, 1 cała papryczkę chilli, liście laurowe, 1 szklankę oleju, 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Ja się skusze na przygotowanie kolejnej porcji słoików przecieru pomidorowego na zimę, bo jesteśmy rodziną bardzo pomidorową. Bo przecież królowa zup jest tylko jedna 🙂 Będąc na studiach w Krakowie znałam chyba wszystkie bary mleczne, a w nich zupy pomidorowe. Przecier pomidorowy na najlepszą zupę pomidorową robi się bardzo szybko i łatwo. Za niespełna 20 zł możecie przygotować teraz, we wrześniu – około 9 słoików półlitrowych przecieru pomidorowego na zimę! Całe papryki wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st C. Jednak w przypadku tej konkretnej zupy pomidorowej się nie popiszę, bo nie ja skomponowałam jej główny składnik. Dlatego dzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę pomidorową. Na koniec, aby przetrwały nam do zimy, musimy słoiki spasteryzować, około 30 – 40 minut. Oczywiście jeśli zazwyczaj gotujecie zupę na 2-3 dni użyjcie litrowych słoików. Ugotowałam na nim zupę i zachłysnęliśmy się jej smakiem. W wersji luksusowej zupa pomidorowa obłędnie smakuje z plasterkami mozzarelli. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. Kroimy je na 2-3 części. Domowy prosty i pyszny przecier jest idealny zarówno do zupy pomidorowej jak i do spagetti. Co ważne – wykonuje się bardzo szybko. Wiedziałam, co i w której się mogę spodziewać. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wkawiarence.pl/najlepsza-zupa-pomidorowa/