Na podpieczone ciasto podsypujemy mąką migdałową, wykładamy połówki śliwek skórką do dołu (w przypadku dużych kroimy na ćwiartki), kruszymy/trzemy na tarce drugą cześć ciasta, pieczemy ok. 45-60 min. w 180°C, do zarumienienia. Tak pyszne, że znika z blaszki jeszcze gorące, dlatego mam zdjęcia prawie pustej blaszki ;) Składniki: - 2,5 szklanki mąki, - 1 kostka masła, - 1 szklanka cukru pudru, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta), - 1 kg śliwek, - 1 jajko. Uformowaną kulę, dzielimy na 2 równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie na wyłożoną blaszkę/tortownicę papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta (kruszymy/ugniatamy palcami, bądź trzemy na tarce).