Polecam 🙂 Składniki na 12 sztuk: – 200g mąki pszennej tortowej, – 200g mąki pszennej pełnoziarnistej – 175ml przegotowanej wody (temperatury pokojowej) – 1/2 łyżeczki soli – 50g roztopionego i wystudzonego masła – 1 żółtko do posmarowania pierożków – ulubione ziarna do posypania (u mnie czarny sezam). U mnie: 400g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, 1 duża cebula biała, 1 średnia papryka czerwona, 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku, kurkuma, bazylia, sól i pieprz Połączyć obie mąki, dodać sól, wymieszać, dodać wodę i zagnieść ciasto i wyrobić gładkie ciasto. Pierożki te są pyszne na ciepło i na zimno, a także idealnie nadają się do zabrania na piknik lub wycieczkę rowerową, a także do pracy. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, Wy możecie zrobić tak jak ja lub zrobić ze zwykłej pszennej. Po wyjęciu z lodówki ciasto lekko ugnieść, aby rolka stała się jeszcze ciaśniejsza, pokroić na 12 równych kawałków. Dziś chcę podzielić się z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem na samsy- uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem. Najbardziej spotykaną odmianą jest samsa z dynią, niektóre są wypełnione siekaną baraniną z dodatkiem świeżej zieleniny lub ulubionym serem. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na kształt okręgu, tak by spirala zawsze znajdowała się u góry.