Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Łukasz
Obiad
12.09.2018 21:59
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

SKŁADNIKI Ciasto na pierogi: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g kurek 200 g sera mascarpone 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 gałązka rozmarynu 1 Przypraw je solą oraz pieprzem do smaku Gorące pierogi z kurkami ułóż na talerzach i podaj je z gotowymi chipsami z szałwii, usmażonymi kurkami i grubo startym parmezanem. Dodatkowo: 200 g kurek garść lisktów świeżej szałwii 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Ciasto na pierogi Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu z kurkami, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Sos kurkowy do mięs, risotto z kurkami, grzanki oraz warzywa z podsmażonymi na maśle grzybami, czy makarony i zapiekanki. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. Gotowe pierogi przybrałem usmażonymi na maśle listkami szałwii, dzięki czemu są chrupiące niczym chipsy i podałem z dodatkową porcją kurek. Spróbujcie i Wy! Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 Gdy w sklepach pojawiają się kurki, wprost nie mogę się powstrzymać, by przemycić je w każdym możliwym daniu. Gotowe ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu — wychodzi ono miękkie oraz elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Kurki połączyłem z kremowym serem mascarpone (możecie również użyć ricotty), który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Podawaj z chipsami z szałwii, parmezanem i smażonymi kurkami. Uważam, że te pierogi wprost trzeba ulepić w sezonie na kurki! Dlatego postanowiłem wykorzystać je również do farszu na pierogi. Farsz na pierogi dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2018/09/Pierogi-z-Kurkami-Mascarpone-i-Szalwia.html