Składniki - 100 g masła - 2 duże cebule - 5 ząbków czosnku - ok. 2,8 kg miąższu z dyni - ok. 1,5 l bulionu - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka białego pieprzu - 1 łyżka ostrej papryki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 250 ml śmietanki do zup - 7 łyżek startego parmezanu - czarnuszka - jogurt naturalny - natka pietruszki - grzanki Przygotowanie Cebulę i dynię kroimy w kostkę. Po tym czasie dodajemy śmietankę czekamy do zagotowania, a na koniec wrzucamy parmezan oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Następnie zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Zupę miksujemy na gładko za pomocą blendera, w malakserze bądź w urządzeniu typu thermomix.