Składniki (12 bułeczek): 25 g świeżych drożdży 250 ml pełnego mleka 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki cynamonu 400 g mąki 75 g miękkiego masła 75 g cukru trzcinowego Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu podwojenia objętości. To co je wyróżnia, to bardziej wytrawne ciasto, choć w połączeniu ze słodkim nadzieniem nadal otrzymujemy wersję deserową. Chyba nie dam rady zliczyć ile razy piekłam bułeczki cynamonowe, a tym bardziej ile razy je jadłam ; ) Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać olej, cukier, sól i 1 łyżkę cynamonu, cały czas energicznie mieszając.