DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA)

Magdalena
Obiad
12.09.2018 15:03
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA)

Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Przenosimy do garnka z mięsem, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. Smażymy na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, z obu stron, do zrumienienia. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Z masy formujemy okrągłe pulpety i obtaczamy je w przygotowanej mące. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/09/drobiowe-pulpety-w-sosie-serowym.html