15 minut Składniki na pastę z awokado i szpinaku: dojrzałe awokado 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżki pestek słonecznika 1 - 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin pieprz i sól do smaku Pasta z awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Następnie dodać wyjęte ze skórki awokado, sok z cytryny, oliwę i rozdrabniać, aż otrzymamy odpowiadającą nam strukturę gęstej pasty. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Podawać z pieczywem lub z ugotowanym jeszcze ciepłym makaronem. Zdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku.