Naczynie żaroodporne smarujemy na spodzie odrobiną beszamelu, na wierzchu układamy płat makaronu, na nim porcję pasty warzywnej oraz ulubione dodatki (ja przygotowałam dwie lasagne – jedną z pastą z bakłażana i warzywami, drugą z pastą pomidorową i z mięsem mielonym). Przykładowo pasta z suszonych pomidorów i żurawiną: Składniki: ciecierzyca (ciecierzyca, woda, sól, cukier), woda, olej rzepakowy, seler , koncentrat pomidorowy, pomidory suszone – 8,4% (pomidory – 8%, sól), żurawina suszona kandyzowana – 2,5% (żurawina suszona – 1,4%, cukier, olej słonecznikowy), bazylia, sól morska, koncentrat z soku z cytryny. Składniki na 2 porcje lasagne: 6 płatów lasagne 1 opakowanie pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną 1 opakowanie pasty Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem ulubione warzywa: kilka plastrów bakłażana, papryka czerwona porcja wołowego mięsa mielonego, podsmażonego z solą i pieprzem (ok. 100 g lub więcej) sos beszamelowy garść parmezanu Warzywa grillujemy/pieczemy. Z mojego przepisu możecie przygotować 2 porcje lasagne – mam specjalne mniejsze naczynia i traktuję je jako jedną porcję. Składniki na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka (może być np.: sojowe) 25 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie sosu, mięsa, beszamelu, makaronu – każdy z tych elementów dania osobno. Wielkie szczęście mnie spotkało, gdy zobaczyłam, że Wawrzyniec robi przegenialną pastę z pomidorów czy bakłażana i cukinii. Jeśli chcecie, możecie wymieszać mięso z gotowym sosem i w takiej formie dodać je do lasagne. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu – ok. 4 minut w osolonej wodzie, po czym przelewamy zimną. Kilka razy widziałam pastę z ciecierzycy, ale o całej gamie produktów nie miałam pojęcia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ciągle mieszamy tak, aby masa była gładka, a nie z grudkami. Mleko gotujemy z masłem, dodajemy ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Na sam koniec, na ostatni płat makaronu, nakładamy beszamel oraz posypujemy wierzch parmezanem.