Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu kilkanaście borówek lub malin Fit nutella: 1/2 dojrzałego awokado 1/2 dojrzałego banana 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) kilka łyżek mleka do uzyskania płynniejszej konsystencji Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Inne owoce takie jak np. maliny porzeczki, czy wiśnie sprawdzą się równie dobrze tylko radzę nie przesadzać z ilością, bo muffinki mogą nie wyrosnąć lub owoce mogą puścić za dużo soku. Sama zdecydowanie bardziej wolę te pieczone niż smażone na patelni, a takie mini omleciki można zabrać ze sobą na lekką przekąskę. Całość podałam z moim ulubioną fit nutellą zrobioną z awokado, banana i kakao oraz niewielkiej ilości mleka roślinnego, żeby całość była bardziej płynna. Takie omleto-muffinki to świetna opcja dla osób, które nie mają patelni lub naczynia przystosowanego do pieczenia omletów. Można je zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Dodatki to kwestia gustu, ja do środka wsadziłam kilka borówek, dzięki czemu na zdjęciu wyglądają jak by były nadziane dżemem. Zresztą muffinki można zrobić też bez żadnych dodatków, bo w takiej wersji czysto biszkoptowej również smakują pysznie.