½ szkl erytrolu Składniki na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 80 ml śmietanki kremówki 30% 1 szkl erytrolu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 5 jaj 250 g puree dyniowego z dyni Hokkaido Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szkl erytrolu Skórka z 1 pomarańczy Do ozdoby: Kilka świeżych żurawin, rozmaryn Przygotowanie: Sprawdzi się oczywiście nie tylko na święta – można się nim cieszyć już od końca października, kiedy na straganach pojawia się świeża żurawina, a dynia wciąż kusi swoim pomarańczowym kolorem. Ten sernik dyniowy z musem żurawinowym na spodzie brownie jest nie tylko pyszny, ale i pięknie wygląda. W misce miksujemy jaja z erytrolem, dodajemy czekoladę, ciągle miksując, a na samym końcu wsypujemy mąkę. Składniki na spód: 200 g masła 200 g gorzkiej (90%) czekolady 140 g mąki pszennej 3 jaja Poziom wyżej wstawiamy tortownicę z sernikiem i pieczemy przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. Sernik dyniowy z musem żurawinowym na spodzie brownie Zarówno jako świąteczne ciasto, jak i pyszny jesienny sernik na co dzień, będzie smakował doskonale. Ciężki, wilgotny, kremowy i piękny! Ten kremowy korzenny dyniowy sernik robi się prosto, jest mocno kremowy, wilgotny, ciężki. Na samym końcu dodajemy puree z dyni. Dodajecie ją do masy i wyjdzie piękne ciasto dyniowe, które na dodatek będzie ozdobą stołu! Wylewamy ciasto na spód tortownicy i pieczemy przez 20 minut. W rondelku gotujemy żurawinę z erytrolem i skórka pomarańczową, aż puści sok, a następnie zgęstnieje (ok. 7 minut). Puree dyniowe przygotujcie wcześniej, piekąc dynię Hokkaido i blendując na gładki mus. Takie puree dobrze mieć zamrożone w kilku porcjach – nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.