, więc kupujcie jutro maliny (albo zbierajcie w ogrodzie) żeby zrobić jutro rano pyszną pobudkę najbliższym. 5.0 from 2 reviews Zapiekany omlet z malinami Drukuj Prep time 10 min Cook time 25 min Total time 35 min Omlet zapiekany w piekarniku, z malinami na wierzchu. Na jednej z pierwszych stron naszego albumu rodzinnego przyklejona jest seria czarno-białych, aczkolwiek lekko pożółkłych fotografii ze zbierania malin, na których widać dziadka, babcię, tatę zrywających maliny i mnie siedzącą na trawie w spodenkach uszytych przez moją mamę. Rozmawiałam niedawno z przyjaciółką, która opowiedziała mi o swoim wspomnieniu z wakacji spędzanych u babci, kiedy to wymykała się rano boso do ogrodu by jeszcze przed śniadaniem najeść się malin prosto z krzaka. Author: www.cookingforemily.pl Recipe type: na śniadanie Serves: 4 Ingredients ½ litra mleka 2 jajka 1 szklanka mąki ⅓ szklanki mielonych migdałów 3 łyżki roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru łyżeczka extraktu z waniliowego szklanka malin cukier puder do posypania jogurt/śmietana do podania Instructions Okrągłą formę to pieczenia nasmarować masłem. Ja miałam taką o średnicy 25 cm ale lepiej jest zrobić to w większej formie – omlet będzie wtedy bardziej płaski i będzie przypominał omlet właśnie a nie ciasto jak w moim przypadku. Zamiast smażyć na patelni postanowiłam zapiec go w piekarniku z hojną garścią malin na wierzchu. Od zawsze przerabiane na soki, którymi mama nas leczyła zimą od przeziębień oraz dżemy jedzone potem na kanapkach z białym serem. Ja użyłam trochę za małej formy (miałam taką o średnicy 25 cm) i zdecydowanie polecam większą formę by danie to rzeczywiście przypominało omlet – mi wyszło coś w rodzaju francuskiego clafoutis. Przepis, którym chcę się dziś z Wami podzielić to zapiekany omlet z malinami. W misce wymieszać mąkę, migdały, mleko, masło, cukier, extrakt z wanilii i żółtka.