Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe) – przepis krok po kroku Aby przygotować placki z cukinii z piekarnika, będziemy potrzebować: 2 średniej wielkości cukinii 3 dużych lub 4 małych jajek 60 g mąki ryżowej ok. 60 g płatków jaglanych pół kostki sera feta 6 suszonych pomidorów (ja używam takich w zalewie) 2 ząbków czosnku przypraw – u mnie są to: sól himalajska, cząber suszony, pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek mielony Tym razem będzie to inspiracja obiadowa, oczywiście w wersji bezglutenowej, czyli placki z cukinii z piekarnika 😉 Placki z cukinii można robić na wiele sposobów. Placki z cukinii z piekarnika – wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Polecam moje przepisy na kotleciki: Warzywne kotleciki z brokuła i selera Kapuściane kotleciki bezglutenowe Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe A jeśli poszukujecie dobrego piekarnika z funkcją pary oraz opinii na temat piekarników tego typu, zapraszam do artykułu: Piekarnik z funkcją pary opinie, który produkt najlepszy? Nasze placki z cukinii z piekarnika są już gotowe! W dodatku, jeśli nie macie piekarnika lub nie lubicie dań przygotowywanych w ten sposób, możecie spokojnie usmażyć placki na patelni. 5. Cukinię dobrze odciskamy, dodajemy do niej jajka oraz masę z sera feta i dokładnie mieszamy. Dobrze, żeby placki z cukinii nie były zbyt płaskie, bo mogą wyjść suche. Będziecie również potrzebować papieru do pieczenia 🙂 Z podanych przeze mnie proporcji, wychodzi około 15 sztuk, średniej wielkości placków. Jeśli po tym czasie masa jest bardzo wodnista, ponownie dodajemy płatki jaglane, mieszamy i na chwilę odstawiamy. 2. Startą cukinię solimy, przekładamy na sitko i pozostawiamy na ok. 15 minut, aby puściła wodę.