Serves: 8 Ingredients Ciasto: 300 g mąki orkiszowej ( albo pszennej pełnoziarnistej) 170 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany albo jogurtu spora szczypta soli ŚRODEK 200 g suszonych pomidorów z zalewy duża garść czarnych oliwek garść bazylii ok 4 łyżek oliwy (może być z pomidorów) trochę soli do smaku 2 jajka 200 ml śmietany 18% 4 kromki pieczywa (razowe/pełnoziarniste) ok 8 0 g sera żółtego 8 pomidorków koktajlowych. Tarteletki z pomidorami i serową kruszonką Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 35 min Total time 1 godzina 35 min Indywidualne tarteletki z pastą z suszonych pomidorów i masą śmietanowo-jajeczną pod kruszonką z chleba i sera żółtego. Ciasto podzielić na 8 równych kulek i każdą rozwałkować w okrąg i wyłożyć formy na tarteletki – następnie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić jeszcze formy z ciastem na ok 20 minut do lodówki. Pomidory tam są i na wierzchu zapieczone i w środku w postaci pasty z suszonych pomidorów i oliwek. Mi najbardziej smakowały na zimno więc idealnie sprawdzą się jako jedzenie na wynos albo jako wcześniej przygotowany obiad albo przystawka bez odgrzewania. Wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki. Dziś krótko, ja już jedną nóżką na urlopie, pakowanie, zakupy, dziś jeszcze sporo rzeczy na głowie. Na dno dnie każdej foremki z ciastem rozsmarować 2-3 łyżeczki pasty. form na tarteletki wysmarować masłem (można też zrobić jedną dużą tartę).