Do wyjęcia z lodówki: mrożone ciasto francuskie warzywa (np. mieszankę mrożonych warzyw) kiełbasę (szynkę, mięso z obiadu, co tam macie) kilka jajek (zależy ile chcemy zrobić zapiekanek) śmietana lub jogurt żółty ser sól, pieprz, ulubione zioła (ja lubię dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub ziół prowansalskich) Przygotowanie: Aha, u mnie jeszcze często jest w zamrażarce ciasto francuskie w paczce, które trzymam właśnie na wszelki wypadek, bo z niego zawsze się coś wyczaruje na szybko. Ścieramy, lub drobno kroimy żółty ser Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy trzepaczką przez chwilę, dodajemy śmietanę i mieszamy Powstałą masą zalewamy warzywa i ciasto Posypujemy żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ser się roztopi i lekko zrumieni Na taką okoliczność mam dla Was zapiekanki na winie, czyli zapiekanki z tego co się Wam pod rękę nawinie. Wkładamy do miseczek połamane na nieduże kawałki ciasto francuskie Wkładamy warzywa z kiełbasą i znów kawałki ciasta Czy Wam też się zdarza, że dzwonią znajomi, że są w pobliżu i może by wpadli na chwilkę?