Pierogi z truskawkami na letni obiad

Judyta

Dania mączne

01.07.2019 12:08

Pierogi z truskawkami na letni obiad

Wstawiamy wodę w garnku ok 4L i solimy Mąkę przesiewamy na stolnicę tak by powstała górka, zostawiamy trochę mąki na podsypywanie, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy Na szczycie górki robimy wgłębienie i wlewamy ok 1 szklanki wody, jednocześnie mieszając mąkę i wodę, nożem, tak długo, aż powstanie w miarę sklejona masa Czas całkowity: 1 godz. Pierogi z truskawkami Mój przepis na: Składniki: 1 kg mąki pszennej 1-3 szklanki ciepłej wody 1/2 kg truskawek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soli Pierogi z truskawkami świetnie smakują na ciepło polane bułeczką z masełkiem, ale też na zimno z jogurtem, lub śmietaną. Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na placki, cały czas podsypując mąkę na stolnicę Kubeczkiem wykrawamy kółka Nakładamy na kółka truskawkę, odrobinę cukru i cynamonu, sklejamy brzegi tak, by powstały pierogi Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok 10 min.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/pierogi-z-truskawkami-na-letni-obiad/