Shakshouka z batatami

Paulina
Śniadania
31.08.2018 9:09
Shakshouka z batatami

Składniki na 2 porcje: 2 bataty 4 jajka 4 duże pieczarki 1/2 cebuli białej 250 ml passaty z pomidorów/pomidorów krojonych z puszki szczypta papryki chili sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta papryki słodkiej do gotowania jajek: woda, ocet do podania: pietruszka, parmezan Bataty obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą – bataty powinny być do połowy przykryte wodą, przykrywamy je przykrywką i dusimy ok. 5 minut. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy do niej łyżkę octu, łyżką mieszamy tak, aby powstał wir, następnie w to miejsce wbijamy jajko (możecie je wcześniej wbić do szklanki i potem łatwiej wam będzie przelać je do wody). Z racji dzisiejszego święta – piątku, podaję Wam przepis tak, żebyście sobotnie śniadanie mieli już z głowy. Mieszamy dalej tak, aby białko otoczyło żółtko i jajko się ścięło, po kilku minutach jajko delikatnie wyjmujemy (żółtko w środku powinno być płynne). Tak ugotowane jajka w koszulce podajemy do przygotowanej szakszuki, którą podajemy z dużą ilością świeżej pietruszki i tartym parmezanem. Nie wiem czy mieliście już okazję ją jeść czy przygotowywać w któryś z tych pięknych, weekendowych, poranków, ale WARTO. Następnie, gdy bataty lekko zmiękną i woda wyparuje, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę i pieczarki, passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy ok. 5 minut. Jajka tym razem nie są duszone w pomidorach, a przygotowane w koszulce tak, żeby były jeszcze delikatniejsze!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2017/05/shakshouka-z-batatami-i-pieczarkami.html