Zapiekanka jaglana przekładana owocami

Katarzyna
Desery
31.08.2018 11:19
Zapiekanka jaglana przekładana owocami

Wartość odżywcza 1 porcji: 358 kcal B 10 g W 46 g T 14 g Składniki na 4-5 porcji: ▪ 250 g płatków jaglanych ▪ sok i skórka z połowy cytryny ▪ ok 500 g owoców ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej). 2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała na swoją kolej. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru. Ja dodatkowo na wierzch dałam pokrojoną w paski gruszkę dla smaku, lecz nie jest to konieczne. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2018/08/zapiekanka-jaglana-przekadana-owocami.html