Dżem jeżynowy ze skórką cytrynową i goździkami

Przetwory

30.08.2018 19:07

Dżem jeżynowy ze skórką cytrynową i goździkami

Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn 0,4 kg białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia, ale może z powodzeniem czekać na swój czas w spiżarce lub piwnicy. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2018/08/dzem-z-jezyn.html