Sernik dyniowy - jesienny przysmak 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 100 g pieczonej dyni 250 g serka mascarpone 100 g zmielonego twarogu 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni zmiksować w blenderze na gładką masę. Ciastem wyłożyć małą tortownicę lub formę do tarty, tak aby na brzegach powstał ranta na wysokość ok. 2 cm. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Dodać cukier, skórki z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy i mąkę lub budyń. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki.