Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży 6 plasterków schabu wędzonego parzonego lub innej wędliny 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 czerwona cebula mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę i całość wyrabiamy ręką tak długo, aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ręce mąką). Szybkie wyrabianie ciasta (latem oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest zdecydowanie krótsze), kilka prostych składników (akurat dostępnych w domu), kilka minut w piekarniku i… można cieszyć się prostą domową pizzą. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub drobniej, a schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Blaszkę na pizze smarujemy delikatnie olejem, wykładamy ciasto i ugniatamy tak, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowane składniki (pieczarki, paprykę, cebulę, plasterki schabu (wędliny) i kukueydzę, posypujemy wiórkami mozzarelli. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 15 minut (przykrywamy ściereczką).