To niezwykle proste danie, czasem robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem. Inaczej jest w Stanach, gdzie, tak jak we Włoszech, występuje wyraźny podział na pasty i macaroni, który stanowi podstawę narodowego, bardzo popularnego dania mac&cheese, czyli macaroni and cheese, czyli makaronu z serem. Na 2 minuty przed czasem wskazanym w instrukcji na opakowaniu, odcedź makaron. Wyrabiana jest aż w 360 kształtach a jednym z nich jest maccharoni, czyli krótko cięte rurki o niewielkim przekroju. Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików ½ szklanki tartego parmezanu, bursztynu lub cheddara + 2 łyżki do posypania zapiekanki Przygotowanie: Krok 1 Pasta, macaroni, makaron Pasta to włoska nazwa przyjęta na całym świecie na określenie makaronu. Gotuj na wolnym ogniu mieszając aż na powierzchni pojawią się bąble powietrza. Wstaw je do piekarnika pod grill na 20 minut albo do czasu aż góra zapiekanki ładnie się przypiecze. Robota jest czysta, a jedzenie zapiekanki ze słoika (wcześniej podgrzanej w mikrofali) sprawia niemałą frajdę. Makaron z serem jest daniem prościutkim a przy tym bardzo smacznym i pożywnym. Liczba porcji: 2 Jest taka scena w Vincim Juliusza Machulskiego, kiedy Szerszeń (Szyc) odwiedza Cumę (Więckiewicz), i siadają do obiadu. Przełóż makaron na patelnię z sosem i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią 2 łyżki masła. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Wtedy wlej mleko i przy pomocy trzepaczki mieszaj, żeby pozbyć się grudek jakie powstaną w sosie. Wymieszaj 2 łyżki bułki tartej i parmezanu z łyżką oleju. Amerykanie zaliczają mac&cheese do comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia i my potwierdzamy, że tak właśnie jest. Kiedy się stopi i zapieni wsyp na patelnię łyżkę mąki. W Polsce makaron to makaron i koniec. Wypróbujcie cukiniową lasagnę ze słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. No w każdym razie nam się podoba:) Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie zapiekliśmy mac&cheese w słoikach.