Nie może się nie udać :) Składniki na makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym sos: 1/2 kg kurek (przebranych i oczyszczonych) 4 garście świeżych liści szpinaku (około 20 dag) 1 cebula średniej wielkości 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżka masła 2/3 szklanki słodkiej śmietanki (co najmniej 18%) 2 czubate łyżki kwaśnej i tłustej śmietany sól świeżo zmielony czarny pieprz Oprócz tego ten makaron z... Makaron z pieczarkami i cukinią Makaron z pieczarkami i cukinią to pomysł na szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny :) Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym to przepyszna propozycja na obiad :) Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym sprawdzi się jako obiad nawet w ciągu tygodnia. Bo sos robi się tyle czasu, ile się gotuje makaron, który w zasadzie sam się gotuje, a nawet tylko sobie grzecznie czeka w garnku zestawionym z ognia :) Kurki w sosie śmietanowym są jędrne i mają piękny, apetyczny kolor. No cóż, przekonaj się sama i wybierz ten sprawdzony przepis na pyszny obiad z makaronem w roli głównej :) Ze... Makaron z pieczarkami i boczkiem Co roku 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Jeśli masz kurki, chęć na pyszny makaron, to makaron z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym jest świetnym wyborem. - Dodaj kurki, posól, wymieszaj i smaż na dużym ogniu (by płyn szybko odparował) często mieszając przez 7-8 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje, a grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach. Przygotowanie dania makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie ... śmietanowym - W dużym garnku zagotuj około 4 litrów lekko osolonej wody. - w sosie śmietanowym Łatwy, szybki i przepyszny jest ten makaron z kurkami i szpinakiem :) - Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż zacznie się szklić (zajmie Ci to 2-3 minuty). Ja nie posypuję makaronów z grzybami żadnym serem, bo uważam, że smak kurek jest zbyt cenny, by mieszać go z intensywnym smakiem sera. Przepis na makaron z pieczarkami i cukinią nie jest skomplikowany. Pamiętaj, by mrożąc kurki, wcześniej je zblanszować (czyli przez minutę pogotować we wrzątku) - dzięki temu zabiegowi nie nabiorą goryczki, na którą się skarżą Ci, którzy tego nie robią :) Dodaj do patelni z kurkami, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. - Do patelni dodaj masło, wymieszaj, trzymaj na kilka chwil na ogniu. Jeżeli lubisz dania z makaronem w roli głównej, ten przepis jest dla Ciebie. - Ugotowany i niezbyt dokładnie odcedzony makaron przełóż do patelni z sosem, wymieszaj. Garnek przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 12 minut. Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym Makaron z kurkami i szpinakiem