Tarta z budyniem i śliwkami

Paulina
Ciasta
29.08.2018 9:41
Tarta z budyniem i śliwkami

Jeśli chcecie przygotować tartę z gotowym budyniem z torebki to zróbcie go wg planu na opakowaniu, ale do jeszcze gorącej masy dodajcie łyżkę masła i dopiero potem przelejcie masę na spód tarty. Składniki na budyń waniliowy: 1.5 szklanki mleka (u mnie bez laktozy) 3 żółtka 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 2 łyżki stewii 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka masła Miąższ miękki – nic, tylko jeść! Najlepszy przepis na ciasto kruche jest na blogu od kilku dnia i radzę Wam z niego skorzystać, bo nic smaczniejszego póki co nie wymyśliłam. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z żółtkami – masa będzie gęsta, możecie dodać 1-2 łyżki mleka, dolewamy ją powoli do gotującego się mleka (na najmniejszym ogniu) i energicznie mieszamy/miksujemy masę. 🙂 Składniki na ciasto kruche: 125g zimnego masła 3 łyżki stewii 1 żółtko 250g mąki pszennej 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!) Budyń waniliowy wylewamy na tartę, rozprowadzamy po całej powierzchni, na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki, posypujemy wierzch cynamonem. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia z wierzchu tarty, pieczemy jeszcze ok 5-7 minut, aby dno tarty również się zarumieniło. Tarta z budyniem i śliwkami zrobiona z domowym budyniem smakuje wybornie! Tarta z budyniem i śliwkami powinna piec się ok. 20 minut w 180 stopniach. Tarta z budyniem i śliwkami to przepis obowiązkowy na październik, serioooo! dodatkowo: ok. 1/2 kg śliwek węgierek, cynamon Mleko zagotowujemy w garnku, dodajemy do niego pastę z wanilii oraz stewię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2017/10/tarta-z-budyniem-i-sliwkami.html