ok. 350 g makaronu tagliatelle 2 ząbki czosnku 1 puszka polpy (pulpy) pomidorowej (+ opcjonalnie dodatkowo 3 pomidory) 200 g pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii 100 g prosciutto crudo 1 op. mozzarelli w zalewie Galbani (u mnie light) garść rukoli szczypta oregano sól, pieprz, cukier Wszelkie dania makaronowe uwielbiam i nie potrafię im się oprzeć, więc jest to niejako odruch bezwarunkowy;) Przygotowałam więc makaron tagliatelle w pomidorowym sosie, gdzie smak pomidorowy dodatkowo podkręciła jeszcze obecność pomidorków koktajlowych. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i stale mieszając (by się nie przypalił), smażymy chwilę, aż poczujemy jego aromatyczny zapach. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu do klasycznej wersji ma znacznie mniejszą zawartość tłuszczów. Wówczas wlewamy polpę pomidorową (opcjonalnie dodajemy też pozbawione skórki, pokrojone na mniejsze części pomidory. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Jeśli Wy też gustujecie w takich daniach, bardzo Wam polecam przygotowanie takiego makaronu. Można też zamiast polpy dodać większą ilość świeżych pomidorów lub passatę pomidorową). Gotujemy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii.