Składniki: 4 steki z tuńczyka, każdy po około 180 g i 2 cm grubości 2-3 łyżki oleju roślinnego 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę cukier, sól i pieprz do smaku 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. English version Tuna provencale (4 servings) Ingredients: 4 tuna steaks, about 180 g each and 2 cm thick 2-3 tbsp vegetable oil 1 red onion, chopped 4 garlic cloves, finely chopped 1 yellow pepper, cored and diced 1 red pepper, cored and diced sugar, salt and pepper to taste 2 medium courgettes, trimmed and roughly chopped 400 g tin chopped plum tomatoes 1 thyme spring 1 rosemary spring 50 g pitted black olives 1 orange or lemon, sliced basil leaves, for serving Preparation: Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego aromatu. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut. To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie, które także okazały się wręcz obłędne, polecam. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo fit, idealne na wiosnę kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów do sezonu bikini 🙂 Heat the oil in a wide pan, add onion, garlic and peppers, season with salt and pepper and saute over medium heat for 5-6 minutes until they begin to soften. Add chopped tomatoes, thyme, rosemary and olives, mix and cook for a few minutes, season with sygar, salt and pepper to taste and transfer to a wide ovenproof dish. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.