Frittata z kalafiora

Paulina

Przekąski

28.08.2018 9:28

Frittata z kalafiora

Składniki: 450 g świeżego kalafiora 2 średnie jajka 40 g parmezanu sól, pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 15 g mąki kokosowej Kalafiora dzielimy na różyczki, wycinamy twardy środek. Jest też opcja podania tej frittaty z kalafiora z ulubionymi składnikami takimi jak: plastry awokado, odrobina hummusu czy właśnie pesto lub pasta z oliwek. Osobiście żałuję, że jest taki miękki – naprawdę myślałam, że można uzyskać konsystencję chleba, ale może zwiększona porcja mąki by w tym pomogła. Parmezan dzielimy na 2 porcje – jedną z nich dodajemy do środka i mieszamy wszystko dokładnie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę kalafiorową, wyrównujemy jej powierzchnię, placek kalafiorowy powinien być grubości ok. 2 cm. Cała blaszka ma 572 kalorie, 38 g tłuszczy, 27 g węglowodanów, 35 g białka! Nazwałam ten przepis: frittata z kalafiora chociaż sama do końca nie wiem jak określić ten przepis! Po posmakowaniu tej frittaty pomyślałam, że można było dodać do środka np. posiekane suszone pomidory czy oliwki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2018/05/fritatta-kalafiora.html