MIEJSCE 15 – PIEROGI Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata Ciasto: - ok. 700 g mąki pszennej - 50 g masła - 400 ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Farsz: - 550 g tłustego sera twarogowego - 650 g ziemniaków - 2 duże cebule - olej do smażenia - 2 łyżeczki soli - pieprz do smaku Dodatkowo: - sól do gotowania wody - mąka do podsypywania ciasta - cebula do okraszenia Farsz: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g). Nazwa pierogów ruskich wywodzi się od Rusi Czerwonej, czyli krainy w północno-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Następnego dnia pierogi najlepiej odsmażać na rozgrzanym na patelni oleju. Dobrze smakują również odsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulą. Z przepisu wychodzi ok. 45-50 pierogów (ja zrobiłam równo 46). Do farszu dodać usmażoną cebulę, pieprz i 2 łyżeczki soli. UWAGA: zacznijcie od ok. 600 g mąki. Ciasto: W gorącej wodzie rozpuścić masło.