Dla dzieci powyżej 18 mca. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 10 Ingredients ½ kg ziemniaków łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 600 g łososia jajko sok i skórka z połowy cytryny pęczek koperku łyżeczka chrzanu (lub musztardy) sól, pieprz mąka oliwa z masłem do smażenia WERSJA DZIECIĘCA 250 g mrożonego groszku 1 łyżka masła kilka listków mięty 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie sól jogurt do polania po wierzchu WERSJA DOROSŁA sałata z ogórkiem i prażonymi pestkami słonecznika w sosie z cytryny i oliwy jogurt naturalny do polania po wierzchu kapary Instructions Ziemniaki ugotować. W wersji dziecięcej proponuje je podać z jogurtem i puree z zielonego groszku a w wersji dorosłej z zieloną sałatką w winegrecie, jogurtem i kaparami (kapary można też dodać do środka). Łososiowe kotleciki z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej Drukuj Prep time 50 min Cook time 20 min Total time 1 godzina 10 min Kotleciki z łososia i ziemniaków aromatyzowane skórką cytrynową, chrzanem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy na raz jest dość czasochłonne (ugotowane ziemniaki i ryba muszą wystygnąć zanim można je formować w kotleciki) ale żeby przygotować je na szybki obiad lub kolację po pracy warto ugotować łososia i ziemniaki dzień wcześniej – można też użyć resztek ziemniaków z obiadu. Każdy kotlecik obtoczyć w mące i smażyć na mieszance oliwy i masła z każdej strony aż się ładnie zarumienią (ok 7-10 minut z każdej strony, na średnim ogniu). W wersji dziecięcej podane z groszkowym puree a w wersji dorosłej z kaparami i sałatką w winegrecie. Zmiksować groszek z wodą i miętą, dodać masło i sok z cytryny i dobrze mieszać aż masło się rozpuści. Kotleciki z uprzednio ugotowanego na parze łososia i ziemniaków z chrzanem, skórką cytrynową i koperkiem. Zmieszać rybę z ziemniakami, dodać jajko, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem.