składniki: 1 kg dojrzałych jeżyn 400 g cukru 0, 5 l spirytusu 95% 300 ml zimnej przegotowanej wody Jeżyny dokładnie przebrać aby nie było żadnych robaków ani paprochów. Odstawić na ok 1-2 doby aby owoce puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił. Nalewka pięknie pachnie, świetnie smakuje i ma ładny intensywny kolor, który niestety cieżko uchwycić na zdjęciu bo szkło wszystko odbija. W międzyczasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Kilka razy potrząsnąć słojem aby owoce oblepiły się cukrem. Gdy cukier całkowiecie się rozpuści do owoców wlać spirytus wymieszany z wodą.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/08/nalewka-jezynowa.html