Składniki: 3 łyżki oleju roslinnego 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół 2 cukinie, pokrojone w plastry 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół i następnie w plastry 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki 400 g puszka krojonych pomidorów posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: English version Roasted summer vegetables with tomato sauce (4 servings) Ingredients: 3 tbsp vegeteable oil 1 garlic bulb, halved through the middle 2 courgettes, thickly sliced 1 large red onion, sliced 1 aubergine, halved and sliced 2 large tomatoes, quartered 5 mushrooms, quartered 200 g new potatoes, peeled and halved 1 red pepper, deseeded and cut into pieces 400 g can chopped tomatoes chopped parsley for serving sugar, salt and pepper Preparation: Lato w pełni, jest zatrzęsienie świeżych warzyw i to w sezonie, czyli w najlepszych cenach. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc mogą robić się same w piekarniku kiedy przygotowujesz danie główne. Dziś przedstawiam przepyszne pieczone warzywa z grządki mojej mamy, podane w pysznym sosie pomidorowym, które mogą być podane jako dodatek do dań głównych. Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.