English version Roasted duck legs with sweet sour sauce (4 servings) Ingredients: 4 duck legs 1 tsp each of ground coriander, ground nutmeg and ground ginger Ingredients for sweet sour sauce: juices from the roasted duck legs 25 g of sugar 2 tbsp honey 150 ml red wine vinegar juice from 2 oranges juice from of 2 lemons 1 tbsp of butter Preparation: Pierce duck skin a few times with a fork and rub with mixed spices. Składniki na sos: sos z pieczenia udek 25 g cukru 2 łyżki miodu 150 ml octu z czerwonego wina sok z 2 pomarańczy sok z 2 cytryn 1 łyżka masła Przygotowanie: Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kaczki 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru W celu przygotowania sosu, przelej sos z pieczenia udek do rondelka (odlej nadmiar tłuszczu) dodaj cukier i miód i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, po nagrzaniu włóż naczynie z udkami skórą do góry i piecz przez 1 godzinę 10 minut, obracając raz lub dwa razy, aż będą rumiane i chrupiące. Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! For the sauce, transfer juices from the roasted duck legs into saucepan (drain any excess of fat), sprinkle with sugar and add honey.