Owoce czeremchy zawierają dużo witaminy C, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w chorobach dróg oddechowych 4 kg czeremchy 3 l wody 2 kg cukru 1 cytryna Owoce czeremchy przebieramy, myjemy, wrzucamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Po tym czasie owoce przecedzamy przez sito, tak aby jak najwięcej miąższu oddzielić od pestek. Oddzielone owoce zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Powstałe soki łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i zagotowujemy. Butelki z sokiem pasteryzujemy gotując w wodzie przez kilka minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.obzarciuch.pl/2018/08/syrop-z-czeremchy.html