A taki zdrowy kurczak z warzywami nadaje się też do podania jako drugie ciepłe danie, więc jak wszystko w rękaw zamkniesz przed przyjściem gości, to tylko na szybko wrzucisz do pieca, gdy już będą za stołem i za niecałe dwie godziny po pierwszym i drugim daniu podasz znów ciepłe na stół. W tytule napisałam “udka, bo mogą być całe (mogą też skrzydełka), ale do przygotowania dania z przepisu, który za chwilę poznasz, kupiłam podudzia – lubimy je obgryzać 😉 Takie cząstki kurczaka z warzywami przygotowałam na niedzielny obiad. PRZEPIS NA UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI W RĘKAWIE Składniki: 14 podudzi z kurczaka 5 czerwonych cebul 6 pomidorów 2 główki młodego czosnku 2,5 kg młodych, małych ziemniaczków 4-5 młodych marchewek 1 cukinia 600 g zielonej fasolki szparagowej Zresztą zobacz na stronie www.zagrodowy.pl , sporo się można dowiedzieć na temat producentów właśnie z ich stron firmowych, dlatego polecam kontrolować marki, po których produkty sięgasz na sklepową półkę. Teraz z reguły właśnie tak postępuję, dzięki czemu moje Dziewczynki nie jedzą przesolonych lub za ostrych dań, po których wypijałyby hektolitry wody 😉 Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze, dlatego najlepsze, co możemy teraz robić to korzystać! Następnie do pozostałego po smażeniu na patelni oleju z ziołami (który kryje świetny smak) wlewamy śmietanę i wodę, krótko podgrzewamy, dodajemy koncentrat i sok z limonki, jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Danie przygotowałam w dość łagodnej wersji (i nie za słonej), ale to akurat wyszło na plus, bo jadły je też dzieci (a dorośli mogli sobie dosolić na talerzach). W związku z tym, że mięso moczy się kilka godzin w solance (dzięki temu jest bardziej soczyste, ma lepszy smak), możesz też przygotować sobie inne składniki wcześniej (nawet wieczorem poprzedniego dnia) – wtedy znacznie szybciej podszykujesz danie. Nie spodziewałam się gości, ale tak się trafiło, że tuż po wyjęciu ich z piekarnika przyjechali 😉 na szczęście porcja była wystarczająca. Jakoś nie jestem przekonana do kupowania mięsa od handlarzy na targu (którzy je przywożą nie wiem skąd), dlatego akurat mięso zawsze kupuję w sklepach i to tylko te sprawdzone, dobrej jakości marki. Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy z ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem, mieszanką nacieramy mięso z każdej strony (w tym także pod skórą, tam gdzie jest dostęp). Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą noc). Taki zdrowy kurczak z warzywami świetnie komponuje się z natką pietruszki (można nią posypać wierzch po upieczeniu, dodana do rękawa i poddana tak długiej obróbce termicznej straci cenne właściwości). Podobnie fasolkę – niedługo się zacznie, ale póki co ratowałam się fasolką od miłej, starszej pani na rynku, bo jeść ją uwielbiam, a cena jest już bardzo przyzwoita (6zł/kg). Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – danie z piekarnika, a dokładniej udka kurczaka pieczone z warzywami rękawie. Rękaw nacinamy w 2 dwóch miejscach na samej górze (bardzo małe nacięcia), by powietrze miało którędy uchodzić i układamy w brytfannie do pieczenia. Poza tym, jako wielbiciel ziemniaków, uważam, że młodymi ziemniakami możemy się delektować zdecydowanie za krótko (mam na myśli te nasze polskie, nie importowane). Nie masz pomysłu na obiad lub nie chce Ci się stać nad garami i pilnować kilku rzeczy naraz? Pozostałe warzywa z naszego ogrodu – trzeba na bieżąco przerabiać, więc przy okazji jemy zdrowo i smacznie.