English version Apple Cinnamon Rice Pudding (4 servings) Ingredients: 200 g rice 600 ml of whole milk 1 pinch of salt 4 apples, washed, peeled, cored and grated 1 tablespoon butter 2 tablespoons sugar juice of 1/2 lemon 1 teaspoon cinnamon Ingredients for the sauce: 150 ml sour cream 2 tsp vanilla sugar 70 g caster sugar Preparation: Add milk and salt to a medium saucepan, bring to the boil and add rice. Składniki: 200 g ryżu 600 ml mleka 1 szczypta soli 4 jabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach 1 łyżka masła 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat. Składniki na sos: 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 70 g cukru pudru Przygotowanie: W średnim rondelku zagotuj mleko z solą i wsyp ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając, aż ryż stanie się kleisty po czym zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i gdy się rozgrzeje dodaj jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny i wymieszaj. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu. Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy ryż zapiekany z jabłkami w cynamonie pod kołderką ze słodkiej śmietany. Smaż jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.