USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PLACKÓW) 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka ¼ opakowania pokruszonej fety (ok 50-70g) ½ szklanka płatków owsianych ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, oregano, oliwa/olej śmietana/jogurt naturalny do smaku + ulubione dodatki INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka ¼ opakowania pokruszonej fety (ok 50-70g) ½ szklanka płatków owsianych ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, oregano, oliwa/olej śmietana/jogurt naturalny do smaku + ulubione dodatki Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. A jako że sezon na cukinię w pełni, to nie mogłabym nie wstawić przepisu na dietetyczne placki z cukinii, tutaj w wersji zapiekanej z niewielką ilością sera feta. 2 Zmiel płatki owsiane na gładką masę wraz z jajkami i proszkiem do pieczenia (najlepiej w blenderze), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku oraz startą cukinię. 2 Zmiel płatki owsiane na gładką masę wraz z jajkami i proszkiem do pieczenia (najlepiej w blenderze), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku oraz startą cukinię. Dietetyczne placki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu: wystarczy zetrzeć cukinię, pokroić dodatki, zamiast mąki dodać płatki owsiane i zapiec z dodatkiem sera fety. Piecz na złoty kolor przez 20-25 min na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. 5 Podawaj z ulubionymi dodatkami. Piecz na złoty kolor przez 20-25 min na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. 5 Podawaj z ulubionymi dodatkami. 🙂 Nie martwcie się, że zapiekane placki nie będą tak samo smaczne jak te smażone – dzięki fecie oraz aromatycznemu oregano placuszki wyjdą niesamowicie chrupiące i rozpływające się w ustach. 4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż placki, posyp jeszcze delikatnie pokruszoną fetą i skropl oliwą.