Polędwiczki w szynce parmeńskiej i pieczone ziemniaczki Drukuj przepis Składniki ► polędwiczka wieprzowa [średnia ok. 400 g] ► szynka parmeńska [8-10 plastrów] ► młode ziemniaki [ok. 1 kg] ► olej [40 g / 4 łyżki] Plasterki szynki ułożyć na zakładkę na desce (po 4-5 plasterków), na środku położyć połówki polędwicy i zawinąć. Smażyć polędwiczki na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony (pamiętamy, że polędwiczka ma 4 strony :)). Dodatkowo ► sól i pieprz ► papryka słodka KAMIS w dużym opakowaniu [1,5 łyżeczki] ► rozmaryn [pół łyżeczki] Jeśli mięso jest grubsze lub lubicie bardziej wypieczone, wystarczy przełożyć polędwiczki na ok. 5-10 minut do piekarnika razem z ziemniakami. w zupełnie innej odsłonie, młode i słodkie, pieczone w całości, rumiane od słodkiej papryki, z lekko chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Obsypać solą, świeżo mielonym pieprzem i połową łyżeczki słodkiej papryki i rolując dłońmi po desce wetrzeć przyprawy w mięso.