Przepis
Składniki na tortownicę o fi 26 cm:
2,5 szkl. mąki
180 g masła
1 duży cukier waniliowy-16 g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
czubata szklanka cukru
400-500 g czarnych porzeczek+cukier do smaku
Mąkę wymieszaną z proszkiem połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka utarte z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Konsystencja ciasta winna być nieco sypka-mi wyszła raczej zwarta. Podzielić w stosunku 2/3 do 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę wysmarowaną olejem i włożyć do lodówki.
Porzeczki odszypułkować, umyć, wsypać cukru do smaku-ja dodałam 4 łyżki cukru i wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać resztę cukru, przełożyć na owoce i na wierzchu posypać pozostały ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min.