Pleśniak z czarną porzeczką

Krzysztof
Przepisy
27.07.2014 20:00
Pleśniak z czarną porzeczką

Przepis

Składniki na tortownicę o fi 26 cm:

2,5 szkl. mąki

180 g masła

1 duży cukier waniliowy-16 g

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

czubata szklanka cukru

400-500 g czarnych porzeczek+cukier do smaku

Mąkę wymieszaną z proszkiem połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka utarte z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Konsystencja ciasta winna być nieco sypka-mi wyszła raczej zwarta. Podzielić w stosunku 2/3 do 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę wysmarowaną olejem i włożyć do lodówki.

Porzeczki odszypułkować, umyć, wsypać cukru do smaku-ja dodałam 4 łyżki cukru i wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać resztę cukru, przełożyć na owoce i na wierzchu posypać pozostały ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną